The EU's Cultural Network - Iranians

The EU:s Multicultural Network - Iranians           شبکه فرهنگی ايرانيان اروپا   

                                                                             

صفحه نخست    |  Länkar  |  Svenska 

 

دفاع از حقوق بشر ، آزادی  و  دمکراسی از اهداف «شبکه فرهنگی ايرانيان اروپا» است.

 

در باره EUCN

 EUCN در شهرهای مختلف اروپا:

گزارش تصويری از تاسيس EUCN 

فعاليت؛ پروژه

تماس با  EUCN

تماس با وب سايت

 

IKFC

Iranska Kultuforsknigens Center

کانون پژوهش فرهنگ ايران »»» 

 

گزارش اردوی

2008

 

 

Studieresa till

EU-parlamentet

گزارش اعزام جوانان به بروکسل و بازديد از پارلمان اتحاديه اروپا

 

 

Ungdoms resa till FN

گزارش  اعزام جوانان به سازمان ملل

 

 

Studieresa till

Sveriges Parlament

گزارش اعزام جوانان به استکهلم و بازديد از پارلمان سوئد

 

 

 اردوهای تابستانی کانون

IKFC's Läger

اردوی  1999 Läger

اردوی 2001 Läger

اردوی 2004 läger

اردوی 2005 lLäger

 

 

 

طرح اوليه ساختار يک پروژه

Power point

HTML

«ما نيز می خواهيم در آينده اتحاديه اروپا شرکت داشته باشيم!»               Vi skall också delta och påverka EU:s framtid

 

Ungdomsprojekt 4,

چهارمين پروژه ويژه جوانان

Studieresa till Europaparlamentet 

دومين سفر به پارلمان اروپا

6 - 8 November 2008

 

Upplevelse

Pejman (Abolfazal) Shahmohammadi

PartilleInledning

Tanken på att jag och andra iranska studenter tillsammans med lärare skulle få åka till Bryssel för att besöka EU-parlamentet gjorde mig både nyfiken och intresserad. Jag ville så hemskt gärna lära känna nya iranska ungdomar och samtidigt utforska den historiska och kulturella staden. Innan resan visste jag inte mycket om Bryssel och EU, att Bryssel är Belgiens huvudstad och att EU är en organisation för europeiska medlemmar var det enda. Det gjorde att jag bara försökte se positivt på resan, jag hade ingenting att förlora på den utan möjligheten att lära mig mycket om EU och Bryssel såg jag som mitt främsta mål. Med tanke på att det skulle bli en studieresa hade jag inga stora förhoppningar på allt från mat till sovplats utan det viktiga var kunskapen i Bryssel som väntade på oss.

Landvetter – Avgång

Torsdagen den 6e november var den dagen vi alla hade längtat efter. Samlingen i Landvetter flygplats var tidigt på morgonen, 05.15 men det var inga problem för mig utan jag var nyfiken på vilka som skulle åka med. I samlingen fick vi våra flygbiljetter och informationsblad medan vi alla köade för att skicka in bagaget vi hade och checka in. I början var alla kompisar med varann och alla smygtittade på varann men efter att vi gick ombord på planet började stämningen förbättras. Sittplatserna var slumpvis lottade men alla från skolgruppen satt tillsammans. Att ungdomarna skulle ha slumpvisa sittplatser var ett smart drag av lärarna och själv tycker jag att det var bra gjort, ett bra sätt att få igång gruppens sociala sida. Under färden till Bryssel lärde dom flesta känna varann vilket jag tycker var riktigt bra. Ungdomarna kom från olika delar av Göteborg med olika bakgrunder men en sak hade vi alla gemensamt, vi kunde prata persiska vilket jag tror var anledningen till varför vi enkelt fick kontakt med varann.

Bryssel – Ankomst

Klockan 09.45 anlände vi i Bryssel och därefter åkte vi till våran sovplats, ”Youth Hostel”. Vi åt lunch vilket verkligen passade rätt efter fyra timmars resande och sedan checkade vi in på våra rum. Lärarna gav oss möjligheten att välja vilka vi ville sova med så jag valde att ”bo” dem här dagarna med tre av mina kompisar från samma skola jag går på. Efter några timmars vilande på hotellet klädde vi upp oss och började stadsvandringen mot det ökända torget ”Grand Place”. Under vandringen lade jag märke till den fina centraleuropeiska arkitekturen byggnaderna i Bryssel hade. Överallt såg man affärer, butiker och marknader där människor samlades. När vi väl kom fram till ”Grand Place” tog vi tillfället i akt och fotade dem fina byggnaderna som fanns där. Lärarna ville ge oss så mycket frihet som möjligt vilket jag verkligen tyckte var bra, vi fick 10 euro var för att äta där man själv fick bestämma vad och vart man ville äta. Efter middagen gick vi tillbaka till ”Youth Hostel” för återhämtning och vila.

Studiebesök på EU-parlamentet

Tidigt på fredagsmorgonen samlades alla utvilade för att äta frukost. Det var en riktigt bra stämning i gruppen där alla pratade och skrattade, man kunde nästan tro att vissa av dem hade känt varandra i flera år. Lärarna drog skämt och tog bilder vilket verkligen var kul. Efter frukosten vandrade vi till EU-parlamentet i Bryssel där våran grupp tog fotografier framför EU: s moderna parlament byggnader. Vi guidades av två svenskar till en sal där vi fick sätta oss ned och förbereda för ämnet Hélène Goudin skulle tala om. Informationen var väldigt lärorikt och intressant vilket jag hade hoppats på. Vi fick reda på allt från EU: s historia till krav och fördelar/nackdelar som EU hade. Goudin sade även hur de försöker informera människor i samhället om EU, och hur EU vill hjälpa fattiga länder med bistånd. Jag tror att alla fick svar på sina frågor och att alla nu åtminstone vet vad EU: s roll innebär. Efter Hélènes uppläsning fick vi några minuters paus för att sedan bege oss till plenisalen där Nils Lundgren väntade på oss. För att skarpt kunna lära mig kunskapen jag fick köpte jag en kopp kaffe som skulle göra mig pigg. Efter pausen begav vi oss till plenisalen och fick en introduktion om hur och vad plenisalen användes till. Lundgren berättade på ett tydligt och klart sätt så alla förstod. Det jag själv kommer ihåg som mest är hur tolkarna fungerade. Att dem t ex inte tolkade rakt av utan försökte snabbt att tala ut meningen med ändrade ord. Vi tog några bilder tillsammans med Lundgren, två andra svenska guiderna och åt lunch i parlamentets restaurant, därefter begav vi oss tillbaka till ”Youth Hostel”.

Besök på ”Atomium”

Efter en viss tids vila bestämde vi oss för att åka och besöka det kända byggnadsverket Atomium. Det var en lång färd med tunnelbanetåget men alla pratade och skämtade på vägen dit så resan kändes som att den inte var mer än tio minuter. När vi anlände fick vi promenera förbi några områden tills vi kom fram till Atomium. Jag hade tidigare sett en bild på hur byggnaden såg ut men när jag väl stod utanför insåg jag hur stor den var. Vi gick in i byggnaden och såg den fina utsikten över Bryssel. Även här tog vi många fotografier och diskuterade vad vi tyckte. Men efter en timme blev vi trötta efter den långa dagen så vi bestämde oss för att åka hem till ”Youth Hostel” för vila.

Shopping & hemfärd

Lördag den 8e november var sista dagen av denna äventyrsfulla resa. En snabb frukost på hotellet piggade upp oss för en shoppingtur, även här valde lärarna att ge oss friheten att handla med våra vänner. Jag och tre andra kompisar vandrade runt i Belgiens fina gator präglat av chokladbutiker och klädaffärer. Vart vi än gick så fanns det alltid en chokladbutik i närheten vilket gjorde mig så sugen att jag köpte inte mindre än sju förpackningar med choklad. Jag ville även köpa några souvenirer till min familj så jag tillsammans med vänner gick till Bryssels galleria där det fanns många butiker, allt från godis till porslin. Efter två timmars shopping samlades alla för att äta lunch och ta farväl av våran guide i Belgien. Vi tog tåget till flygplatsen och sedan checkade vi in. Det hade varit en underbar resa men även från bra resor känner man lite hemlängtan vilket jag gjorde. Väl inne i flygplanet var det snack på gång igen, alla skojjade och pratade medan lärarna diskuterade resan och tog fotografier. Några av oss sjöng på persiska medan det roliga var när man såg de svenska passagerarnas ansiktsuttryck. Efter tre timmars färd var vi återigen hemma i Göteborg och alla träffade sina familjer och vänner. Ett sista gruppfoto i Landvetter togs och därefter åkte vi hem.

Egna tankar

Jag tycker att resan till Bryssel var enormt trevlig och lyckad. Lärarna hade ett bra schema med välplanerade arrangemang och eleverna var sociala och positiva. Besöket hos EU-parlamentet var otroligt lärorik där jag har lärt mig mycket om EU och sett deras parlament på närhåll. När jag tänker efter tycker jag även att jag har blivit lite bättre på att tala engelska då vi nästan bara kommunicerade med belgarna på engelska. Sammanfattat så tycker jag att resan nästan bara var positiv och att IKFC skall fortsätta med att arrangera lärorika resor som den här. Jag vill även tacka IKFC och lärarna som ställde upp på den här resan och uppmana dem att fortsätta med deras bra arbete.

2008-11-26

 

- Utvärdering    »»»»»

- ارزيابی   »»»» 

- Deltagarnas upplevelser »»»»

- گزارش جوانان و ...   »»»» 

- Ekonomiskredovisning  »»»»»

- گزارش مالی  »»»» 

- Program        »»»»»

برنامه   »»»» 

- Bilder av studieresan »»»»»

- گزارش تصويری   »»»» 

- Ett inslag fr. Sveriges Radio P2 

- گزارش راديو سوئد (پژواک)

- Deltagarlistan  »»»»»

- ليست شرکت کنندگان   »»»»»

- Samkväm/information  »»»»»

-  «شب نشينی» و گفتگو، پيرامون برنامه  »»

- Meddelande no. 1 (persiska) »»»

- اطلاعيه شماره 1  »»»

 

 

 برای ديدن و خواندن گزارش تصويری و نوشتاری، مربوط به سفر  اول جوانان به پارلمان اروپا ، لطفا عکس زير را کليک کنيد!

 

Ungdomarnas studieresa till Bryssel för besök på

"Europaparlamentet"; "European Commission"   15 - 17 maj 2007

The Hjällbo's Cultural Network

The Hjällbo Cultural Network

شبکه فرهنگی يئلبو

 

 

خبرفرهنگی از ...

 يوته بوری »»»

 اروپا  »»»

 ايران »»»

 

 

Konsert för fred

 

Nowrowz

 

  Sommarläge 2004

 اردوی تابستانی 2004

 1 >>   3 >>  2  >>  4 >>   5 >>   6 >>

 

   

  Summarläge 2005

   اردوی تابستانی 2005

 1»»»   2»»»  3»»» 4»»»   

 

 

EUCN

جلسه تاسيس شبکه فرهنگی ايرانيان اروپا

 

 

Några bilder av IKFC:s aktivitetr

گزارش‌های تصويری از فعاليتهای فرهنگی و اجتماعی در يوته بوری! »»»

 

Rapporter av IKFC:s aktiviteter i 2003

     گزارش کوتاه از فعاليت  کانونپژوهش در سال 2003  

 

 

شبکه فرهنگي ايرانيان اتحاديه اروپا، ( EUCN نهادی است غير انتفاعی و متشكل  از انجمن ها و كانونهای باورمند به دمکراسی، آزادی و منشور جهانی حقوق بشر ؛  كه در زمينه های فرهنگی، اجتماعی و حقوق بشر در كشورهای اتحاديه اروپا فعاليت دارند.  اولين نشست EUCN در تابستان 2001 برگزار شد. و  اساسنامه و اهداف آن پس از يک سال گفتگو و تبادل نظر ؛  در نشست عمومی  تاريخ 29 تا 31 ژوئيه 2002 در يون شوپينگ - سوئد؛با شرکت نمايندگان تعداد زيادی از انجمن های ايرانی از کشورهای:  آلمان؛ اطريش؛ ايتاليا؛ انگلستان؛ دانمارک؛ سوئد؛ نروژ ؛ هلند و ... ؛ بررسی و تصويب شده است.  از جمله اهداف   EUCN - شناخت و دستيابی به علايق و نقطه نظرهای مشترک ؛ تبادل تجربه، اطلاعات و دانش  و گسترش همکاری بين انجمن های فعال در کشورهای  اتحادیه اروپا و دفاع از حقوق بشر، آزادی و دمکراسی  می باشد

Copyright © 2003 IKFC. - All rights reserverad. Contact:IKFC

 | Länkar|Svenska تابلو اعلانات|  گفتگو | بايگانی| پيوندها |صفحه نخست