The EU's Cultural Network - Iranians

The EU:s Multicultural Network - Iranians           شبکه فرهنگی ايرانيان اروپا   

                                                                             

صفحه نخست    |  Länkar  |  Svenska 

 

دفاع از حقوق بشر ، آزادی  و  دمکراسی از اهداف «شبکه فرهنگی ايرانيان اروپا» است.

 

در باره EUCN

 EUCN در شهرهای مختلف اروپا:

گزارش تصويری از تاسيس EUCN 

فعاليت؛ پروژه

تماس با  EUCN

تماس با وب سايت

 

IKFC

کانون پژوهش فرهنگ ايران »»» 

 

 

گزارش اعزام جوانان به بروکسل و بازديد از پارلمان اتحاديه اروپا

Studieresa till

EU-parlamentet

 

گزارش  اعزام جوانان به سازمان ملل

Ungdoms resa till FN

 

گزارش اعزام جوانان به استکهلم و بازديد از پارلمان سوئد

Studieresa till

Sveriges Parlament

«ما نيز می خواهيم در آينده اتحاديه اروپا شرکت داشته باشيم!»

"Vi skall också delta och påverka EU:s framtid"

 

گزارش تصويری از سفر بروکسل     Bilder av  Studieresa

3»»»»»»      4»»»»»»        5»»»»»»       6»»»»»»        7»»»»»»

 

Marjan Abdisaran

Resan till Bryssel

 

Marjan Abdisaran

Tankar om ett enat Europa har funnits länge, men vidareutvecklades efter andra världskriget. Länder som samarbetar och är beroende av varandra kommer inte att vilja kriga med varandra, denna var en av de grundläggande tankarna.

I den andan upprättades Europiska kol och stål gemenskapen 1952. Samarbetet utökades och 1958 kom det att kallas Europeiska gemenskapen (EG). Arbetet i Europeiska kol och stålgemenskapen blev startskottet för ett mer omfattande samarbete.

De sex medlemsländerna började snart fundera på att låta den gemensamma markanden omfatta fri rörlighet också för andra produkter och tjänster och även för kapital. Därmed fick också i princip alla personer i medlemsländerna samma fria rörligheter som tidigare bara gällt dem som arbetade inom kol och stål sektorerna.

År 1958 startade det utökade samarbetet. Det gällde inte bara den gemensamma marknaden, utan omfattade också en tullunion och ett samarbete om fredlig användning av kärnkraft.

Hela samarbetet kom nu att kallas för Europeiska Gemenskaperna och förkortades EG.

Inom ramen för EG utvecklades med tiden även en gemensam politik för bland annat konkurrens, jordbruk och transporter. Nu, liksom då, är meningen att den gemensamma marknaden ska fungera ungefär som en nationell marknad. Det ska vara möjligt för människor, varor, tjänster och kapital att röra sig fritt mellan länderna.

Idag har EU utvecklats oerhörd mycket. EU institutionerna har visat sitt värde, men måste anpassas för att kunna ta hand om det växande antalet uppgifter som måste fyllas av unionen.

Den 15: e maj fick jag tillsammans med 19 andra elever möjligheten att kunna besöka Europa parlamentet i Bryssel och delta i två möten med olika parlamentariker från Sverige. Projektet hade planerats under tre månader av våra arrangörer för att kunna ge oss den bästa möjligheten att delta i olika möten och att få så mycket information som möjligt under så kort tid.

Enligt planen skulle alla elever samlas klockan fem i Landvetter för att flyga till Bryssel.

Resan tog ungefär fyra timmar och slutligen var vi framme vid 22:00 tiden, där två representanter från Persepolis gruppen i Bryssel skulle möta oss och leda oss till vårt hotell. Eftersom alla var trötta kunde vi bara äta middag och sedan lägga oss för att vara förberedda för morgondagens program.

Som sagt, hade arrangörer planerat att eleverna skulle besöka parlamentet och möta Nils Lindgren för att få insikt i Junilistans arbete. Efter att vi hade gått förbi den stora entrén och en kort säkerhetskontroll, fick vi vänta i en matsal tills vi kunde träffa Iman Bayazi som var Nils Lindgrens personliga assistent. Mötet med Iman Bayazi som hade fötts i Iran och var uppväxt i Sverige, gav mig en anledning att vara väldigt stolt över honom.

Iman Bayazi ledde oss till en hörsal, där han berättade kort om dispositioner som driver EU och om basen till lagstiftningen i EU. Han kunde kort tydliggöra de olika partiers åsikter och hur dessa åsikter skiljer sig åt från varandra, samtidigt förklarade han de olika partiers inflytande i processen om beslutfattningen. Efter det fick vi chansen att ställa frågor fritt om olika områden.

Eftersom jag hade skrivit mitt projekt arbete om Irans aktuella fråga om kärnvapen och landets nuvarande situation var därför denna möjlighet en stor chans för mig att ställa mina frågor. Det mest intressanta för mig var hur Iman besvarade på olika frågor och det var även intressant att få mina svar utifrån hans perspektiv.

Efteråt lämnades talet över till Nils Lindgren där han också pratade om hur Junilistan fungerar. Han förklarade kort om Junilistans mål och arbete och därtill svarade han på frågorna kring Turkiets deltagning i EU och kurdernas problem i Mellanöstern.  

Därefter fick vi möjlighet att se parlamentets plenisal och få en klarare bild om antalet parlamentariker och deras platser i salen.

Enligt planen skulle vi äta i parlamentets restaurang, men eftersom det var mycket folk där, bestämde vi att äta i en annan restaurang i närheten. Iman Bayazi hjälpte oss att hitta en fin restaurang i närheten och äta i lugn och ro i ungefär en timme.

Det sista i vår planering var vårt besök i europeiska kommissionen med Mina Gillberg som var assistent för vicepresident Margot Wallström. I detta möte skulle Mina Gillberg förklara för oss om kommissionens funktioner och deras handlingar inom Europeiska unionen.

Enligt hennes förklaringar var, strävan efter en bättre europeisk union, den viktigaste uppgiften i kommissionen. Det visades var uppenbart att kommissionärer försökte med hjälp av olika projekt inom olika kulturer, bilda en utvecklande mångkulturer Europa.

Därefter kunde vi ta en vandring inom Bryssel och centrala delen av staden. Den var ganska nöjsam och intressant att besöka gamla och fina byggnader i Bryssel.

På kvällen skulle vi delta i en fest som hade fixats av Persepolis föreningen i Bryssel. Där fick vi chansen att lära känna andra ungdomar som bodde i Bryssel. Slutligen tackade vi för Persepolis föreningens stora hjälp och gick tillbaka till hotellet för att förbereda oss att åka tillbaka till Sverige dagen efter.

Egna reflektioner:

Att delta i denna studieresa, var en av mina bästa upplevelser. Jag lärde mig mycket av våra besök hos de som deltar i att fatta stora beslut som kommer att förändra situationen. jag lever i här i Sverige och även andra delar av världen.

Det Europa som håller på att byggas upp är en del av en värld som genomgår en snabb förändring och som måste finna ett nytt jämviktsläge. Europa påverkas av de händelser som inträffar på andra håll i världen som uppblossande religiösa övertygelser i den islamiska världen, sjukdomar och svält i Afrika, befolkningsexplosionen i Asien eller global omlokalisering av industriell verksamhet. Europa får inte bara koncentrera sig på sin egen utveckling, utan måste även blanda sig i den globala utvecklingen. Visst kan Europa vara stolt över vad det åstadkommit på det handelspolitiska området, men det är fortfarande långt kvar innan det kan tala med en röst och bli en trovärdig medverkande på den internationella politiska arenan.

Jag hoppas att samarbetet inom EU ska utvecklas mer och mer och dessa samarbeten ska även kunna framföras i andra delar av världen. Så vi strävar bara efter en dag, då alla nationer i denna världsdel kommer att förenas i en större struktur och bilda en stor brödragemenskap, utan att förlora sina särskilda egenskaper eller stolta särart.

En dag kommer det inte att finnas några andra slagfält än mötesplatser för idéer.

En dag kommer bomber och kulor att ersättas av röster.

 

Till slut vill jag tacka alla som hjälpte att anordna denna studieresa. Speciell tack till Davoud Navaian för hans ändlösa engagemang och energi som han lade ner för oss och för projektet.

The Hjällbo's Cultural Network

شبکه فرهنگی يئلبو

 

 

در يوته بوری

چه خبر؟  »»»»

Konsert för fred

 

Nowrowz

 

   اردوی تابستانی 2004

 1 >>   3 >>  2  >>  4 >>   5 >>   6 >>

       

     اردوی تابستانی 2005

 1»»»   2»»»  3»»» 4»»»   

 

 

جلسه تاسيس شبکه فرهنگی ايرانيان اروپا

 

گزارش‌های تصويری از فعاليتهای فرهنگی و اجتماعی در يوته بوری! »»»

 

 

     گزارش کوتاه از فعاليت  کانونپژوهش در سال 2003  

 

 

شبکه فرهنگي ايرانيان اتحاديه اروپا، ( EUCN نهادی است غير انتفاعی و متشكل  از انجمن ها و كانونهای باورمند به دمکراسی، آزادی و منشور جهانی حقوق بشر ؛  كه در زمينه های فرهنگی، اجتماعی و حقوق بشر در كشورهای اتحاديه اروپا فعاليت دارند.  اولين نشست EUCN در تابستان 2001 برگزار شد. و  اساسنامه و اهداف آن پس از يک سال گفتگو و تبادل نظر ؛  در نشست عمومی  تاريخ 29 تا 31 ژوئيه 2002 در يون شوپينگ - سوئد؛با شرکت نمايندگان تعداد زيادی از انجمن های ايرانی از کشورهای:  آلمان؛ اطريش؛ ايتاليا؛ انگلستان؛ دانمارک؛ سوئد؛ نروژ ؛ هلند و ... ؛ بررسی و تصويب شده است.  از جمله اهداف   EUCN - شناخت و دستيابی به علايق و نقطه نظرهای مشترک ؛ تبادل تجربه، اطلاعات و دانش  و گسترش همکاری بين انجمن های فعال در کشورهای  اتحادیه اروپا و دفاع از حقوق بشر، آزادی و دمکراسی  می باشد

Copyright © 2003 IKFC. - All rights reserverad. Contact:IKFC

 | Länkar|Svenska تابلو اعلانات|  گفتگو | بايگانی| پيوندها |صفحه نخست